Säädön syrjässä // Ajatuksia asentamisesta ja elämästä

Ryssittyä: seurakuntavaalit

Kävin täyttämässä velvollisuuteni, ihan vain vittuillakseni koska voin. Äänestin siis seurakuntavaaleissa. Tosin ei olisi pitänyt.

Jaa miksi? Koska minut pistettiin äänestämään väärän seurakunnan listalta.Menin ennakkoäänestyspaikalle ja minulta pyydettiin henkilöllisyystodistusta. Virkailija kirjoitti nimen ja hetun paperiin.

”Mikäs seurakunta?”
”öö… en minä tiedä.”
”Mikäs on osoite?”
”Iidesranta…”
”Joo, se on Kalevan seurakunta.”

Sitten tavattiin muiden kuullen vielä loppuosakin osoitteesta ja pääsin koppiin. Seurakseni sain Kalevan seurakunnan äänestyslistan. Hetken aikaa sitä tuijotettuani tulin pois kopista ja kysyin ”Oletteko te nyt ihan varmoja, ei mun ehdokkaani nimeä ole tässä?” Ja kyllä he olivat varmoja. (Tässä vaiheessa juonta itsekään en edes ajatellut että voisin äänestää vielä vanha osoitteeni mukaan koska olin jo saanut tervetulotoivotukset uudelta seurakunnaltani.)

Kävin tarkastelemassa asiaa tietokoneelta tässä välissä. Oikeaa nimeä ei löytynyt, mutta suunnilleen samannäköinen nuori nainen löytyi – olisinko voinut muistaa nimen sitten muka noin väärin? (Katsoin kyllä varmuudeksi naapurien, Messukylän ja Viinikan, listat mutta muille en tajunnut etsiytyä. Asumme tässä näiden kolmen risteyksessä suunnilleen niin raja olisi voinut olla eri kohdassakin.)

Takaisin koppiin ja numero lappuihin. Velvollisuus suoritettu!

Palasin kotiin ja tarkistin, kyllä, minun olisi pitänyt äänestää Tampereen tuomioseurakunnan listoilta. Miksi minä tätä en muistanut? Koska minut istutetiin yksi ilta valmiiksi avatun vaalikoneen eteen ja aloin täyttää visaa. Missään vaiheessa en siis itse valinnut ja rekisteröinyt mieleeni tämän seurakunnan nimeä. Äänestämään lähtiessä vielä tarkistin lapusta, että pitääkö minulla olla mukana jotain – esim lappua mistä käy ilmi että saan äänestää ja missä saan äänestää. Lapun mukaan en tarvinnut mukaani kuin henkilöllisyystodistuksen.

Näköjään vielä 2000-luvullakin pystymme tekemään asioita sopivan manuaalisesti. Vituttaisi olla jossain availemassa noita ennakkoäänestyskuoria ja klikkailemassa exceliin että Antti on jo käynyt äänestämässä. Ehkä tältäkin olisi vältytty jos äänestyspaikalla olisi nyt ollut sellainen uudenaikainen tietokone, joka olisi homman hoitanut ja saman tien merkannut että olen äänestänyt. Ehkä se kuitenkaan ei onnistunut, olihan äänestys Nettinyssessä joka on täynnä tietokoneita.

Pitäkää tunkkinne!

Jätä kommenttisi kirjoitukseen
(Osoitetta ei näytetä sivuilla)